Interview med Gitte Buk Larsen

Effektivisering af bestyrelsesarbejdet


– Med Gitte Buk Larsen

Derfor er det en fordel med en professionel bestyrelse i en ejerledet virksomhed

Gitte Buk Larsen er ejerleder og ansvarlig for forretningsudvikling og marketing hos virksomheden Aage Vestergaard Larsen. BetterBoard har fået lov at komme på besøg hos Nordens største virksomhed inden for genanvendelse af plast for at høre mere om, hvorfor virksomheden har valgt at have en professionel bestyrelse og hvilke fordele, bestyrelsesarbejdet giver Gitte og co. 

Hvordan får du sammensat en bestyrelse, der skubber din virksomhed fremad?

For Gitte og den administrerende direktør i virksomheden er et af de vigtigste parametre, at deres bestyrelse ikke bare skal være professionel, men også arbejdende. Gitte påpeger, at hvis du vil have en bestyrelse, som får din virksomhed fremad, skal du være meget opmærksom på, at du vælger medlemmer, der har andre kompetencer end dig selv.

Gitte fungerer selv om bestyrelsesformand, og også den administrerende direktør i virksomheden tager del i bestyrelsesarbejdet.

 • Gør op med dig selv, hvad du vil med en professionel bestyrelse
 • Vælg medlemmer, der kan byde ind med ny viden

En bestyrelse skal ikke være statisk

Da vi stiller spørgsmålet, hvorvidt der skal være udskiftning i en professionel bestyrelse, er Gittes holdning meget klar. Hun er ikke fortaler for en statisk bestyrelse, men derimod en bestyrelse, som hele tiden er i bevægelse, og som får den ejerledede virksomhed fremad. Derfor er hendes klare holdning, at der skal være udskiftning i en bestyrelse.

Du kan sagtens forlænge den tid, som de enkelte medlemmer er valgt for, men det afhænger ganske enkelt af hvilke strategiske overvejelser, som din virksomhed står overfor. Medlemmerne sidder i bestyrelsen for at hjælpe din virksomhed gennem den strategiperiode, som er oppe at vende, og det kan være, at der skal andre kompetencer til, hvis din virksomhed flytter sig meget.

 • Udskift med nye medlemmer, hvis der er behov for nye kompetencer
 • En bestyrelse i bevægelse skaber en virksomhed i bevægelse

Sørg for rene linjer og gennemsigtighed

Der er en række simple lovkrav, som du skal overholde, når du stifter en professionel bestyrelse. Det gælder også, hvis du står i spidsen for en ejerledet virksomhed. For Gitte er det meget vigtigt at have orden i sin papirgang, og hun har derfor valgt at udforme bestyrelseskontrakter til de enkelte medlemmer.

Så er aftalegrundlaget helt på plads, og der er ikke noget at være i tvivl om. Rene linjer og gennemsigtighed i alt, der foregår i din bestyrelse, er af stor betydning, hvis du spørger Gitte.

En professionel bestyrelse er det hele værd

Gitte fortæller, at hun har fået en uvurderlig sparring fra bestyrelsen – på flere planer. Hun påpeger, at der klart er nogle ting og nogle satsninger, som hun selv ville have gjort anderledes, hvis ikke bestyrelsen havde været inden over i beslutningsfasen. Det drejer sig både om virksomhedens måde at markedsføre sig på og i produktionsdelen.

Et af bestyrelsesmedlemmerne, Henrik Nielsen, er super skarp inden for kommunikation, og det har Gitte fået rigtig meget ud af. Han ser nogle andre ting, end Gitte selv ser, og det giver nogle fantastiske og uvurderlige indspark. Det er Gitte selv, der sidder med markedsføringsdelen i det daglige, og hun har fundet sig en rigtig god sparringspartner i Henrik, som sidder med i bestyrelsen.

 • Værdifuld sparring udefra
 • Ny måde at anskue tingene på
 • Kan påvirke satsninger og vigtige beslutninger

Lær dine bestyrelsesmedlemmer at kende

Bestyrelsesarbejdet hos Aage Vestergaard Larsen er blevet evalueret på formel vis, men Gitte pointerer, at det er langt vigtigere, at du gør en indsats for, at din bestyrelse lærer hinanden at kende. Gitte har på frisk og frejdig vis inviteret sig selv på kaffe hos de eksterne medlemmer for at lære dem bedre at kende. Det giver ikke bare gennemsigtighed, men fremmer også modet og lysten til at være ærlige over for hinanden.

Det duer ikke at have en bestyrelse, hvor alle medlemmerne holder med dig i alt, hvad du siger. De skal kende dig godt nok til at turde at sige dig imod – også selvom du ikke altid synes, at det er det fedeste i verden. Men det er der, hvor du rykker dig, og der, hvor du for alvor får noget ud af din bestyrelse.

 • Lær de enkelte bestyrelsesmedlemmer at kende
 • Inviter dig selv på kaffe
 • Et forum, hvor alle tør sige sin mening
 • Modstand rykker dig – det gør medhold ikke

Hvad kan du forvente af udfordringer i en professionel bestyrelse?

For Gitte har det ikke været forbundet med udfordringer i den forstand. Hun opfatter det som at være til både gavn og glæde. Det vigtigste er, at der bliver forventningsafstemt, inden bestyrelsesarbejdet bliver sat i værk:

 • Hvad vil du med din bestyrelse?
 • Hvor langt skal den træde ind?
 • Hvor er din virksomhed henne?
 • Hvor skal virksomheden hen?

Hos Gitte og co. mødes i bestyrelsen cirka fem gange om året, og derudover holder de også typisk to eller tre skypemøder. Hvis der dukker noget op mellem de aftalte møder, aftaler medlemmerne et skypemøde.

Hvad er bestyrelsens vigtigste rolle?

Da den udsendte fra BetterBoard stiller det sidste spørgsmål vedrørende bestyrelsens vigtigste rolle, pointerer Gitte, at det faktisk er nemt at gå til alt det her med en professionel bestyrelse. Så længe ejerlederen gør op med sig selv hvilken type af bestyrelse, det skal være. En papirbestyrelse? Eller en mere arbejdende bestyrelse?

Det vigtigste for Gitte er klart at have en bestyrelse, der kan udfordre hende og dermed få hende til at flytte sig. Det gør hende heller ikke noget, hvis et medlem kommer til at gøre hende lidt sur fra tid til anden. Det er sundt med modstand og andre holdninger – og det skubber din virksomhed fremad.

Inden du giver dig i kast med en professionel bestyrelse, giver Gitte dig et sidste råd: Du skal være flytbar. Er du det, er der et stort potentiale for udvikling af din virksomhed.

 • Sørg for at forventningsafstemme
 • Bestem dig for, om det skal være en formel bestyrelse eller en, der reelt har indflydelse
 • Gør op med dig selv, om du er flytbar – inden du giver dig i kast med bestyrelsesarbejdet.

En tak fra BetterBoard til Gitte Buk Larsen for at dele ud af sine erfaringer med at ”drive” en professionel bestyrelse.

Overvejer du at optimere din bestyrelse med nye kompetencer, eller står du overfor at skulle etablere en ny bestyrelse eller et advisory board, kan vi varmt anbefale at tage en snak med nedenstående:

ASNET Board
Kontakt: Henrik Nielsen / mobil +45 40 85 89 33 / ceo@asnet.dk

Bestyrelseskvinder
Kontakt: Lone Jager Lindquist / mobil +45 20 87 90 60 / lone@jagerlindquist.com